Arabada turbo nedir

Turbo kısaca aşırı beslenmedir. Yani şarj sistemi ile araç motorundan daha fazla tork elde edebilmek amacıyla çalışan bir sistemdir. Genel hat itibariyle bir hava pompasıdır. … Araçlarda turbo sisteminin verimliliğini arttırmak amacıyla genelde ararya soğutucu olarak bilinen intercooler ünitesi eklenmektedir.

Turbonun görevi nedir?

Motorun normal haliyle emebildiğinden daha fazla havayı emmesini sağlayan turbo, bunu yüksek basınçlı silindirlere göndererek aracın daha fazla hava ve basınç ile temasını, bu sayede de motorun daha güçlü çalışmasını sağlıyor.

Arabada turbo olmazsa ne olur?

Turbo arızası sonucu egzoz sistemi üzerinde görülebilecek problem emisyon artışı ile ortaya çıkar. Bunun yanında egzoz gazı içerisinde yer alan partikül ve çeşitli bileşenlerde de artış gözlenir. Egzoz emisyonunda artış meydana gelmesi katalitik konvertör ve dizel partikül filtrelerine ciddi oranda zarar verir.

Araçlarda turbo sistemi nasıl çalışır?

Gücünü hava akışkanının tanecikli yapısının turbo fanlarına uyguladığı basınç sayesinde kazanır ve en verimli şekilde temiz havayı silindire ulaştırmaya çalışır. Turbo egzoz gazlarının fanı döndürmesi ile havayı yanma odasına iletir. Turbo fanı belirli bir devirde en verimli basmayı sağlar.

Turbo motor neden bozulur?

Yağ eksikliği, yanlış yağ kullanımı veya düşük kaliteli yağlar motorda ve turbo sisteminde aşındırıcı hasara neden olabilecek kurum ve pisliklerin birikmesine neden olur. … Bu nedenle turbo, hava basıncını arttırmak için daha çok çalışmak durumunda kalır. Bu durum, turboşarj arızalarında oldukça yaygın bir sorundur.

Turbo nun Türkçesi nedir?

Turbo kelimesi Türkçe'de "türbin motorlu, (mec.) çok hızlı" anlamına gelir.

Turbo motora ne kadar güç verir?

Turbo sistemi motorun daha çok yakıt ve hava karışımını yakmasını sağlar. Turbo sisteminin normal etkisi kare başına 6 ya da 8 psi basınçtır ve %30-%40 arası güç artışı sağlar.

Turbo bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Turbo arızası nasıl anlaşılır ?

  1. Yakıt sarfiyatındaki artış,
  2. Yük altındayken zorlanmalar,
  3. Turbodan belirgin seslerin gelmesi,
  4. Devirlenme ivmesinin düşmesi,
  5. Turbo basınç göstergesinde düşüş,
  6. Yağ eksiltme ve yakma,
  7. Yakıtın Yanma fonksiyonunda aksaklıklar sonucu egzozdan gelen beyaz duman,
  8. Motor arıza lambasının yanması

Oct 14, 2018