Böbür ne demek

Böbürlenmek kelimesinin Böbür nedir?

dönüşlü f. (Fars. bebr “kaplan” > böbür'den böbür+len-mek) (Bir kimse) Üstünlük saydığı bir husustan dolayı övünür bir durum alıp kabarmak, kurulmak, tafra satmak: Üniformasıyle çalım satarak böbürlendi (Hâlit Z. Uşaklıgil). Kumandanın muhâfız vermesi teklîfine karşı böbürlendi (Fahri Celâl).

Böbür ne demek TDK?

Dilimize Farsçadan geçmiş olan böbürlenmek kelimesi, ''bebr'' kökünden türetilmiştir. … Bu kelime zamanla böbür halini almış, daha sonra da fiil olarak böbürlenmek şeklinde kullanılmaya başlanmıştır. Kişinin herhangi bir vasfından dolayı övünmesine ve diğer insanlara karşı üstün bir tavır takınmasına böbürlenmek denir.

Endamı güzel ne demek?

Dilimize Farsçadan geçmiş olan Endam kelimesi, 15. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Endam kelimesi, gazel ve kaside türündeki şiirlerde sevgilinin güzelliğini methetmek için sıklıkla kullanılır.

Alçak gönüllü olmak ne demek?

Alçak Gönüllü Olmak deyiminin TDK sözlüklerinde anlamı şu şekilde belirtilmiştir: – Kendi değerini olduğundan aşağı gösteren, başkalarını küçük görmeyen, büyüklenmeyen, mütevazı, tevazulu kimse.

Safkan neye denir?

Bir ırkın bilinen tüm özelliklerini taşıyan ve soyu belli olan atlara safkan denir.

Ensaru ne demek?

Ensar ismi kelime anlamı 'yardım eden, yardımcılar anlamına gelirken sıfat olarak kullanımında 'herkesi seven, herkese yardım eden' olarak bilinmektedir. Bu sebeple 'Ensar' kelimesi olumlu anlamıyla özellikle erkek çocukları için isim olarak kullanılmaktadır. Ensar kelimesi köken olarak Arapça bir kökene aittir.

Alçak gönüllü insanların özellikleri nelerdir?

Fazilet ve erdemliğin temeli olan alçak gönüllülüğe sahip olan kişilerin davranışları doğal ve içtendir. Aynı zamanda bu kişiler şefkatli, hoşgörülü ve kendisine güvenen insanlardır. Alçak gönüllülük; kibir, gurur, kendini beğenmişlik ve büyüklük taslamanın karşıtıdır.