Etüvde kurutma yöntemi

Gıdalarda nem miktarı, genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır.

Kuru madde tayin yöntemleri nelerdir?

Kuru madde tayini, belirli miktardaki gıda maddesinin suyunun uçurulup, geriye kalan kuru madde miktarının tespit edilmesidir. Bunun için 2-3 gram numune alınır, kuru madde fırınında önce 105°C'de 2-3 saat tutulur, tartımı yapılır, daha sonra 105°C'de 1 saat tutulur ve iki tartım arasındaki farka bakılır.

Kurutma işlemi etüvde kaç derece?

Etüvde kurutmada iki farklı sıcaklıkta kurutma yapılmıştır. Kullanılan sıcaklıklar 45° C ve 55° C'dir.

Nem tayini hesaplamaları nasıl yapılır?

  1. Hesaplamalar. % Nem = [ (M1-M2) / m] x 100.
  2. M1= Alınan örnek ağırlığı+sabit tartıma getirilen kurutma kabının ağırlığı
  3. M2 = Kurutulmuş örnek+ sabit tartıma getirilen kurutma kabının ağırlığı
  4. m = Alınan örneğin ağırlığı

Unda nem tayini nasıl yapılır?

Etüv yöntemi de denilen bu yöntemde yıkanmış temiz kurutma kapları etüvde kurutulup, desikatörde 30 dk soğutularak tartılır ve tekrar etüve konur 30 dk beklenir. Etüvden çıkarılıp desikatörde soğutulduktan sonra tekrar tartılır. İki tartım arasında fark yok ise numune kapları sabit tartıma getirilmiş olur.

Madde tayini nedir?

Suda çözünmeyen kuru madde tayini suda çözünen maddelerin çözülmesi, süzülmesi ve kalıntının kurutulması ilkesine dayanan bir yöntemdir. Bu analiz gıdalarda kontrol amacıyla uygulanmaktadır.

Peynirde kuru madde tayini nasıl yapılır?

Peynirde kuru madde tayini Sert yipte peynir öreneği analiz ediliyorsa yaklaşık 3 ml damıtık su eklenerek kum ile peynir karıştırılır. durumda konarak 4 saat süreyle kurutulur. Süre sonunda desikatöre alınarak soğumaları beklenir ve tartılır.

Kurutma işlemi kaç derecede yapılır?

Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1-2 saat kadar kontrollü bir biçimde kurutun. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Eviniz fazla güneş alıyorsa yaz mevsiminde fırınsız da meyve kurutabilirsiniz.