Kimler yediemin olabilir

Yediemin süresi ne kadardır?

Şikayet edilmesi sonucu soruşturmaya başlanan bir suç olmaması sebebiyle şikayetten vazgeçme halinde herhangi bir hukuki sonuç doğmayacaktır. TCK 289 yedieminliği suistimal suçu için 8 yıllık bir zamanaşımı süresi belirlenmiştir. 8 yıllık süre suçun işlenmesinden itibaren başlar.

Yediemini kim belirler?

Hacizde Yediemin Haczedilen mallar, Adalet Bakanlığı tarafından yetki verilen gerçek veya tüzel kişilere ait lisanslı yediemin depolarında muhafaza edilir. Haczedilen malın yedieminde bulunduğu süre içinde ücretler Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenecek tarifeyle belirlenir.

Yediemin ücreti en fazla ne kadar olabilir?

MADDE 4 – (1) Muhafaza müddeti hitamında 3 üncü madde uyarınca hesap edilecek ücret, mahcuz malın muhammen bedelinin yüzde otuzunu geçemez. Ancak mahcuz malın muhammen bedeli onbin Türk Lirasının üzerinde ise onbin Türk Lirasının üzerindeki meblağ için hesap edilecek ücret, aşan miktarın yüzde yirmisini geçemez.

Yediemin depo ücretini kim öder?

Yedieminlik ücreti takip masraflarından olup, İİK'nun 59. maddesi ile "Takip masrafları borçluya aittir. Alacaklı, yapılmasını talep ettiği muamelenin masrafını ve ayrıca takip talebinde bulunurken borçlunun 62 nci maddeye göre yapabileceği itirazın kendisine tebliğ masrafını da avans olarak peşinen öder.

Tüzel kişi yediemin olabilir mi?

Yürürlükte olan kanunlar çerçevesinde bakılacak olursa yedieminlik görevini üstlenecek kişilerin gerçek yahut tüzel kişi olmasına ya da olmamasına ilişkin bir madde yada hüküm yoktur.

7 Emin nasıl olunur?

Yediemin olmak için bir okul mezunu olmak ya da bir makamdan ruhsat, lisans gibi belge almak gerekmemektedir. Yediemini tayin edecek olan icra müdürlüğü, trafik şube müdürlüğü, mahkeme ya da kişinin yazılı yahut sözlü bir oluru kâfi gelmektedir.

Yediemin istifa edebilir mi?

Yedieminin tek taraflı olarak istifası, malların akıbetini ortada bırakacak ve yeni bir yediemine tevdi işlemi için haciz işleminin ve buna bağlı masrafların yeniden yapılmasını alacaklıya yükllenmesi sonucunu doğuracaktır. Bu nedenle geçerli olmamalıdır.